Jo, Luc, Bart et les autres

Sommige bekende Vlamingen zagen sterretjes bij het lezen van dit artikel

De mensen vragen mij wel eens : mevrouw Lanoye (want ze zijn subtiel hoor), wat denkt u eigenlijk van outing? Ik geef daar, rustig en bedaard, altijd hetzelfde antwoord op: WHAT THE FIJCK ARE YOU TALKING ABOUT? En dan hebben ze drie uur nodig om uit te leggen wat je in één zin kunt samenvatten.

Outing is, dat iemand over iemand anders in de krant verklapt dat zij/hij eigenlijk voor de pot/voor de choco is.

Ikzelf ben niet zo dol op outing. Het is toch veel leuker om, bij voorbeeld in dit prachtblad, van iemand te beweren dat hij van dattum is, terwijl dat eigenlijk niét zo is ? Krijg je van die leuke ingezonden boze brieven van de Tarzan-macho in kwestie. Dat hij zich niet meer op straat kan vertonen, laat staan in zijn stamcafé. Dat zijn leven gebroken is en dat mijn botten dat ook zullen zijn als hij mij ooit tegen het lijf loopt. Er zijn er zelfs die mij opbellen om het bandje van mijn antwoordapparaat integraal vol te schelden. “Luister eens hier, mevrouw Lanoye, ik ben een gezonde normale kerel, ik ben vijf keer getrouwd en zes keer gescheiden, ik heb meer kinderen rondlopen dan u lezers hebt, wat niet eens zo moeilijk is met die kutboeken van u, hoe durft u beweren dat ik in de jaren twintig de vaste vriend was van Albert Mol. We hebben samen een urinoir uitgebaat, dat is alles.” Het fijnere scheldwerk, enfin.

Waar zit, vergeleken daarbij, de lol in het verklikken van iemand die wèrkelijk van de verkeerde kant is ? In het beste geval verliest, om maar eens een woordspeling te lanceren, de zielepoot zijn baan. Of hij hangt zich op. Of erger: er gebeurt helemaal niets. Wat heb ik daaraan?

Outing op grote schaal, waarbij van iedere bekende Vlaming de ware geaardheid wordt onthuld, daar ben ik helemaal tegen. Je mag er toch niet aan dénken dat je te weten komt wie er behalve jezelf ook allemaal een trut is? Ik bedoel… Stel nu, Ik zeg zo maar wat, dat bij voorbeeld zou blijken dat ook Eric van Rompuy de Griekse beginselen is toegedaan? Reden te over om onmiddellijk lesbisch te worden.

En het is mij ook te omslachtig. Je kunt toch veel gemakkelijker opsommen welke bekende televisiepresentators géén nichten zijn? Nu ja, opsommen… Herman van Molle, punt. Jan Theys laat ik even buiten beschouwing, dat is volgens mij gewoon een oud wijf met een toupet op. Maar voor het overige? Ze zijn zeldzaam, de presentators zonder slappe handje. Tel zelf maar even na : Robert L*ng, Kurt v*n Egh*m, Jos Br*nk, Luc App*rm*nt, Bart K*,kll, Walter C*p* * *, Frank D*ng*n*n, Dré St**m*ns. en Koen Cr*ck*, die populistische kruising tussen Quasimodo en Hercule Poirot… Wat is er toch fout met onze jeannetten? Op hun twintigste willen ze allemaal Marlène Dietrich worden, en op hun veertigste hebben ze allemaal een eigen kitschprogramme. Meestal dan nog met een “bevallige assistente” aan hun zij, een fotomodel wier hersens getransplanteerd zijn naar haar boezem en die bij wijze van spreken gekleed gaat in drie inlegkruisjes en een struisvogelveer. Niet helemaal normaal, hoor. Sorry dat ik het zeg.

Weetje wat het is met die outing ? Het mysterie valt weg. Het is allemaal zo plat. Die is zo, en die is zus, afgelopen. Er blijft op die manier geen ruimte meer voor avontuur, laat staan voor -tjes. En dat zou toch jammer zijn?

Ik wil dan ook alle Bekende Vlamingen oproepen om die hele outing te saboteren. Dat is eenvoudig. In plaats van het mysterie te doen verdwijnen, moeten jullie het nog groter maken. Voortaan spreek je in interviews nooit meer over jezelf, maar uitsluitend over je collega’s. Je verzint allerlei schokkends over hun privé-leven, hun zogezegde voorkeuren, fantasieën, en speciaaltjes… En in het interview daarna vertel je precies het omgekeerde. In het Parochieblad zeg je : “Luc St**n* is van al onze charmezangers de enige echte volle vent. Aan iedere vinger tien vrouwen. En maar zuipen en maar roken en maar afmotten in dokwerkerscafés.” Panorama maak je het tegenovergestelde wijs. En voor Dag Allemaal hoef je niets nieuws te verzinnen. Dat doen zij wel in jouw plaats.

Niet vergeten, Bekende Vlamingen Allerwegen! Spreek kwaad van elkander en fantaseert erop los! De kans is groot dat jullie op die manier pas écht populair zullen worden. Doén!

T. Lanoye.
Humo 
13 december 1990

Geciteerd in: Outing en Coming Out: een discussie in Vlaanderen

Jo Luc Bart et les autres_Tom Lanoye_Humo

Advertentie