Een bijzonder debat in Ninove

“De gazetten staan vol leugens”

Een medewerker van de Cel Politiek van Çavaria (toen nog FWH, Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit) maakte tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraden van 2000 op een onaangename manier kennis met de man die zowat als ‘De homo van het Vlaams Belang’ (toen nog Vlaams Blok) bekend staat. Een verslag door Paul Borghs van een bewogen bijeenkomst in Ninove, georganiseerd door de LHBT-jongerengroep PP&ZZ.

Het politiek debat in Ninove werd bijgewoond door lokale vertegenwoordigers van de democratische partijen (zo was er een lesbienne van de lokale SP, een VLD‘er die op het kabinet van Dewael gelijke kansen opvolgt…). Daarnaast zat er ook een vertegenwoordiger van het Vlaams Blok in het panel. Verder nog twee moderators en een vertegenwoordiger van PP&ZZ. Naast enkele sympathisanten (o.a. van de democratische kandidaten in het panel) en een aantal holebi’s waren er ook een twaalf- tot veertiental Vlaams Blokkers aanwezig. Ze zaten samen aan één tafel zodat ze in groep kabaal konden maken. Er waren uiteindelijk ongeveer evenveel Vlaams Blokkers als ‘ander publiek’ aanwezig. De radioprogramma’s Uit de Kast en Pinkwave kwamen opnames maken en er was ook een redacteur van Het Nieuwsblad.  Zoals afgesproken deelde ik voordat het debat begon de folder over het Vlaams Blok (zie afbeelding) uit aan de aanwezigen. Er was veel belangstelling voor. Iemand kwam zelfs nog extra exemplaren vragen.

1999_Tweetalige folder Vlaams Blok_0001

Zenuwachtig

 

Nadat de panelleden zich kort mochten voorstellen begon het debat. De tekst met daarin een woordje uitleg over de weigering van de Cel Politiek van FWH om in debat te gaan met het Vlaams Blok werd niet voorgelezen door de moderators. Daarop heb ik de moderators onderbroken en gevraagd om zelf de tekst te mogen voorlezen. Dat was geen probleem. Ik was wel erg zenuwachtig toen ik de tekst voorlas, want ik stond vlak naast de tafel met Vlaams Blokkers (wat ik pas te weten kwam toen het debat begon). Gelukkig zat mijn vriend Roger naast mij zodat ik me wel wat geruster voelde. Nadat ik de tekst voorgelezen had was er applaus van een deel van het publiek. Ik vond dat wel een erg sympathieke steunbetuiging.

Krantenknipsel

De eerste vraag werd aan het panellid van het Vlaams Blok gesteld. Hij kreeg daardoor de kans om meteen te zeggen dat het Vlaams Blok niets tegen homo’s had, dat er in de partij homo’s zaten, dat voorzitter Vanhecke een partijstandpunt had geschreven over homo’s… De Vlaams Blokker vond alleen dat homo’s discreet moesten zijn. Roze Zaterdagen (Pride), Roze Huizen en andere publieke uitingen van homoseksualiteit konden niet door de beugel. Homo’s mochten vooral niet opvallen. Toen iemand uit het panel wees op een krantenknipsel met daarin een zeer denigrerende uitspraak van het Vlaams Blok over homo’s werd dat door het Vlaams Blok-panellid, hierin gesteund door de achterban die in de zaal zat te roepen, weggelachen. “De gazetten staan vol leugens over ons”, stelde de Vlaams Blokker. Op andere opmerkingen werd door de Vlaams Blokkers gereageerd met de opmerking: “Waar staat dat in ons programma? Dat staat daar niet in. Dus jullie liegen.”

jan van gorp002a.jpg‘Vlaams Blokker en openlijk homo’

Meteen werd duidelijk dat de Vlaams Blokvertegenwoordiger zijn grote achterban had meegebracht om de boel te intimideren, om tegen elke reactie vanuit de zaal hard roepend in te kunnen gaan en om leugens te kunnen vertellen. Het eerste kwartier van het debat was dan ook een rumoerig welles/nietes-spelletje over de standpunten van het Vlaams Blok. Van een echt politiek debat was er absoluut geen sprake. iedereen had het alleen nog maar over het Vlaams Blok. De achterban van het Vlaams Blok liet geen gelegenheid voorbij gaan om de boel in de war te sturen. Een Vlaams Blokker uit het publiek zorgde wel voor enige verrassing. Toen het debat net begonnen was stelde een zekere Jan Van Gorp, Vlaams Blokvoorzitter van de afdeling Lier, zich voor aan het publiek als ‘Vlaams Blokker en openlijke homo‘. Op de opmerking uit de zaak dat Van Gorp ‘de excuusjanet van het Blok’ was vertelde hij dat hij het schandalig vond dat sommige holebi’s zichzelf janet noemden.

Uit protest (en omdat er toch geen politiek ‘debat‘ meer inzat) zijn Roger en ikzelf dan rechtgestaan en hebben we de zaal verlaten. Roger heeft dan nog geroepen dat hij niet gekomen was om “haat en leugens te horen verkondigen” en dat het Vlaams Blok “de partij van de haat” was. Eén van de Vlaams Blokkers, voor de gelegenheid helemaal in het zwart gekleed, riep ons nog na dat we ons vergisten. Eén van de aanwezigen verliet samen met ons de zaal. We hadden gehoopt dat het er veel meer zouden geweest zijn.

Nadenken over strategie

PP&ZZ vond dat je het Vlaams Blok in het panel thuishoorde omdat je nu eenmaal voor het Vlaams Blok kan stemmen. De Cel Politiek van de FWH was een andere mening toegedaan. Ze stelde dat je met het Vlaams Blok beter niet praat. Het Vlaams Blok is absoluut gekant tegen holebi’s en rechten voor holebi’s. Een politiek debat, enkele dagen voor de verkiezingen, wordt door het Vlaams Blok alleen maar misbruikt om zich democratisch voor te doen en om leugens te vertellen. Hun handig uitgespeelde propagandatechnieken verhinderen dat je die leugens kan weerleggen in een ‘open‘ debat. Daarbij maken ze ondermeer gebruik van hun achterban die het panellid vanuit de zaal ondersteunt. Het debat in Ninove heeft dan ook één zaak duidelijk gemaakt: de holebi-beweging zal met vereende kracht ernstig moeten nadenken over de strategie die gevolgd moet worden ten aanzien van het Vlaams Blok.

Bron: RAF-nieuwsbrief, oktober 2000. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 haalde het Vlaams Belang een monsterscore. De folder werd in twee talen uitgegeven omdat het Vlaams Belang toen ook mikte op (Franstalige) Brusselse kiezers.

 

Advertentie